Piranometrele sunt radiometre proiectate pentru masurarea radiatiei solare totale (globale) obtinute pe o suprafata plana din fluxuri radiante cu lungimi de unde cuprinse intre 300 nanometri (nm) si 3000 nm. Piranometrele sunt alegerea ideala pentru prospectarea amplasamentelor, cercetari tehnologice si monitorizarea de inalta calitate a radiatiilor solare in aplicatii bazate pe energia solara. Este utilizat in special in statiile de monitorizare solara bazate pe dispozitive de urmarire solara.



Un pirheliometru este un instrument proiectat special pentru masurarea iradierii directe a fluxului solar folosind un camp vizual limitat la 5°. Acest lucru este realizat prin forma tubului de colimare, prin deschizaturi de precizie si prin modul de proiectare a detectorului. Deschizatura frontala este prevazuta cu o fereastra din quartz, care protejeaza instrumentul si are si rolul unui filtru care permite trecerea radiatiilor cu lungimi de unda intre 200 nm si 4000 nm.



Pirgeometrele sunt proiectate pentru masurarea radiatiei atmosferice in domeniul infrarosu indepartat (Far Infrared Radiation), intre lungimile de unda 4,5 µm - 40 µm.
Pirgeometrul are o fereastra din silicon cu filtru care blocheaza toate radiatiile solare (de unde scurte). Suprafata exterioara a ferestrei este acoperita pentru a se proteja de efectele mediului.
Pirgeometrele sunt concepute pentru utilizare permanenta in exterior, indiferent de conditiile meteorologice. Un senzor interior de temperatura este disponibil pentru calculul radiatiei descendente in domeniul infrarosu indepartat.



Albedometre
Albedoul unei suprafete reprezinta gradul in care acea suprafata reflecta radiata solara difuza din domeniul undelor scurte (300 la 3000 nm). Este raportul dintre radiatia reflectata si cea receptionata.
Albedoul variaza intre 0 (intunecat) si 1 (luminos).
Albedometrele sunt alcatuite de obicei din doua piranometre. Sensorul orientat in sus masoara radiatia care vine dinspre cer, iar cel orientat in jos radiatia reflectata de suprafata pamantului. Dupa ce semnalele de iesire ale piranometrelor sunt convertite in radiatie (W/m2), albedoul se poate calcula cu usurinta.



Radiometre UV
Componenta ultravioleta (UV) a spectrului solar are numeroase efecte benefice asupra biologiei umane, dar prea multe astfel de radiatii pot fi daunatoare.
Zona UV acopera urmatoarele domenii de lungimi de unda 100-280 nm (UVC), 280-315 nm (UVB) si 315-400 nm (UVA). Aproape toate radiatiile solare UVC, si aproximativ 90 % din cele UVB, sunt absorbite de atmosfera Pamantului.
In cazul multor aplicatii este nevoie de monitorizarea doar a radiatiilor ‘UV totale’, care sunt reprezentate de componenta UVA si cea UVB luate impreuna.



Radiometre Nete
Radiatia neta consta in bilantul dintre radiatia descendenta de la soare si cer, pe de o parte, si radiatia reflectata de suprafata solului, pe de alta parte.
Cel mai simplu tip de radiometru net foloseste un singur senzor pentru masurarea sumei celor patru componente ale radiatiei nete. Acest tip de instrument se mai numeste si pirradiometru net. Aplicatiile cele mai importante in care se folosesc radiometre nete sunt in domeniul agro-meteorologiei, in special pentru studiul evapotranspiratiei. Aceste instrumente sunt folosite si pentru masurarea bilantului de radiatii in domeniile climatologiei, meteorologiei si hidrologiei.



Sun Tracker
Dispozitivele de urmarire a traiectoriei solare sunt folosite pentru directionarea precisa a unui pirheliometru spre soare pentru masurarea radiatiei directe. Daca se instaleaza si un ansamblu de umbrire optional si un piranometru, se masoara radiatia difuza fara sa fie necesara reglarea manuala periodica. Prin adaugarea unui al doilea piranometru pentru radiatia globala, se obtine un sistem complet de calitate superioara pentru monitorizarea soarelui.
Urmarirea traiectoriei solare se utilizeaza pe scara larga in retele cu statii de monitorizare a soarelui care masoara radiatia directa, difuza si globala, date necesare pentru prognoze meteo si modelari climatice. Odata cu cresterea interesului pentru sursele de energii regenerabile, creste si importanta datelor de calitate despre radiatiile solare, mai ales a celor despre componenta directa, necesare pentru sisteme fotovoltaice si colectoare solare.