Colectoare NILU pentru precipitatii

NILU (Institutul Norvegian pentru Cercetarea Aerului) a dezvoltat două modele de colectoare, unul pentru precipitatii şi altul pentru depuneri. Colectorul NILU pentru depuneri si colectorul NILU pentru precipitatii au fost dezvoltate pentru a colecta esantioane reprezentative de particule atmosferice, uscate si umede, ce pot fi analizate ulterior.

Proiectarea şi dezvoltarea colectoarelor NILU s-a bazat pe o evaluare de echipamente — similare în utilizare, în diferite tări, inclusiv colectoare pentru precipitatii utilizate in scopuri meteorologice.

În plus, fată de criteriile de performantă, avute in vedere, factorii cum ar fi materialele de fabricatie, uşurinta in manipulare şi transport, au determinat forma si dimensiunile colectorilor.

Colectorul de precipitatii a fost considerat de ISO (Organizatia Internatională de Standardizare), drept colector de referintă international pentru colectarea de precipitatii. Designul este conform reglementarilor ISO din punct de vedere al materialelor folosite şi a procedurilor permise (ISO/DIS 4222.2).

Stativele de montare pot fi folosite pentru ambele tipuri de colector. Designul permite ambelor colectoare să aibă aceeaşi distanta fată de inelul de protectie impotriva păsărilor. Standul este reglabil în înăltime, astfel încât colectorul de precipitaŃii poate fi întotdeauna la înăltimea dorita fată de sol (de ex. si atunci când grosimea stratului de zăpadă variază), şi pentru a facilita schimbarea acestora.

Colectorul pentru precipitatii nu a fost proiectat pentru a fi utilizat şi în conditii de înghet. De aceea, în conditii de înghet, când pierderile datorate evaporării sunt mici, se poate folosi ca prelevator de precipitatii colectorul pentru depuneri (3b).

Prelevatoarele NILU au următoarele caracteristici:

• confectionate din polietilenă de înaltă densitate
• prevăzute cu inele protectoare din otel inoxidabil contra păsărilor
• diametrul suprafetei colectoare: 200 mm (2b)
• înăltimea vasului: 400 mm (2a)
• volumul sticlei colectoare: 2,5 l (2b)
• amplasate pe o tijă telescopică cu lungime reglabilă de 1.7-2.6 m